Mannenrol in opvoeding blinde vlek

De inbreng van mannen in opvoeding, onderwijs en zorg raakt meer en meer op de achtergrond. Reden voor Vakblad Vroeg om in te gaan op de gevolgen hiervan voor de ontwikkeling van kinderen. Een aantal deskundigen is gevraagd om de pen op te pakken. Daarnaast legt biopsycholoog Martine Delfos in een interview uit waarom de man voor het jonge kind zo belangrijk is.

Martine Delfos: “Gebruik kwaliteiten vader én moeder"

Diversiteit in de opvoeding zorgt voor een complete ontwikkeling van kinderen. “Dit betekent dat de vaderrol net zo belangrijk is als die van de moeder, benadrukt Martine Delfos. “Helaas is de rol van mannen de laatste decennia meer en meer op een zijspoor beland. De gevolgen daarvan zijn onder meer zichtbaar in de enorme toename van de foutdiagnoses van onder andere autisme en ADHD de laatste jaren.”
 
Baby’s, zowel jongetjes als meisjes, worden geboren in totale kwetsbaarheid. Door die ‘inprint’ van hulpeloosheid, ‘aidant’, leer je als kind jaar in jaar uit ‘ik ben kwetsbaar’. “Dit geldt voor beide geslachten”, zegt biopsycholoog Martine Delfos. “Je bent pas veilig als je met iemand leeft die je kent met je pokkenhumeur ‘s ochtends en nog steeds om je geeft. Vanuit dit perspectief heb je dus behoefte aan een partner voor heel lang. Je hebt een basis nodig om te kunnen functioneren en autonoom te zijn. Maar voor het zover is, kan er vanaf de geboorte van alles misgaan.”
 Lees verder >>